0513 610 030          post@gbou.nl        

Wkb door 1e Kamer

Wkb aanvaard door 1e Kamer

Na jarenlang debat en wisselende ministers is het minister Kajsa Ollongren samen met haar ambtenaren gelukt om de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen door de Eerste Kamer te loodsen.

Nederland maakt zich nu op voor een nieuw stelsel van bouwtoezicht waarbij de rol van het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht drastisch zal veranderen. Het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht is niet meer verantwoordelijk voor de toetsing en het toezicht op bouwwerken. Dit zal door private deskundigen plaatsvinden. Bureaus zoals gBOU. zullen deze werkzaamheden doen.

De gemeente blijft wel verantwoordelijk voor de handhaving, de ruimtelijke ordening en de welstand. Daarnaast is de omgevingsveiligheid in handen van de gemeente.

Voor de bouwers verandert er ook veel. Allereerst dient de bouwer de gerealiseerde kwaliteit bij oplevering te bewijzen in de vorm van een consumentendossier. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid voor gebreken ook na oplevering rusten op de schouders van de bouwer.

Voor de opdrachtgever is dit alles goed nieuws. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen heeft vooral tot doel om de bouwconsument contractueel beter te beschermen en een betere bouwkwaliteit te bieden.

Kortom: goed nieuws voor iedereen die verbetering van de bouwkwaliteit hoog in het vaandel heeft en vooral ook goed nieuws voor de toekomst van het bouwtoezicht.

Sinds het debat over verandering van het bouw- en woningtoezicht is er stelselmatig bezuinigd op het bouwtoezicht. De opleiding bouwkundig opzichter is allang ter ziele.

Het bouwtoezicht wordt met de komst van de Wkb nieuw leven in geblazen en daar zijn wij bij gBOU. erg verheugd over. Nu kan ons mooie vak weer tot wasdom komen en u helpen bij het verbeteren van de bouwkwaliteit.

U mag reageren op dit artikel door mij een email te sturen: keimpe.stroop@gbou.nl  

Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023 gBOU.